Трапезна йодирана сол

Натриева сол:

Това е „обикновената готварска сол“. Тя съставлява най-голямата част от консумираната в света сол.

  • Химична формула:NaCl
  • Функции:доставя натрий за тялото, участва в регулирането на вътреклетъчното налягане и съдържанието на вода.
  • Ефект:свръхконсумацията на натриев хлорид води до увеличена жажда и задържане на вода в клетките, a това от своя страна води до отоци и повишено кръвно налягане.
  • Токсична доза за възрастни: повече от 12,357 гр/кг за денонощие

Йодирана сол:

Йодираната сол се използва за превенция на йодния дефицит. Такъв може да се получи при консумиране на недостатъчно йод с храната (бедни на йод почви) или при радиоактивни замърсявания.

Йодният недостиг води до проблеми с щитовидната жлеза, които имат важни функции за правилната обмяна на веществата в тялото.

  • Химична формули:KI или NaI
  • Ефект:внася йод и калий или натрий в организма.

Дозировка:

  • Деца: 15-35 мг
  • Възрастни: 130 мг

С използването на йодирана сол България постигна успех в елиминирането на йоддефицитните заболявания, като от 23% през 90-те години на миналия век те спаднаха до 2.8%, което е под равнището на значимост за общественото здраве.

Готварската сол

в чували по 25 кг. и биг бегове

Готварската сол е един от най-разпространените видове сол и се среща във всяко едно домакинство. След добиването и тя се обработва химически Поради химическите процеси с които се обработва готварската сол е лишена от всички минерали, различни от натрий и хлорид. В действителност готварската сол е 99.9% натриев хлорид. Видовете готварска сол са обикновена и йодирана.

И двата вида сол и морската и готварската съдържат в себе си натрий и хлорид, но все пак има някои различия между тях. Готварската сол съдържа някои неестествени съставки, като противослепващи агенти и захари. Противослепващите агенти предотвратяват слепването, но антислепващите агенти може да съдържат алуминий. Йодът, който се добавя в готварската сол се добавя под формата на калиев йодид. Вкусът на двата вида сол също е малко различен. Поради наличието на минерали морската сол не е толкова солена като готварската. Морската сол може да е по ароматна от готварската. Що се отнася до външния вид готварската сол е по-фина и пластична, докато морската сол може да има сивкав или дори розов оттенък.

Морската сол има повече предимства от готварската, тъй като съдържа около 80 минерала, които помагат на тялото да запази кръвните клетки здрави. Не пречи на съня и насърчава по-правилната работа на черния дроб, бъбреците и надбъбречните жлези, също така повишава имунитета, не води до повишаване на кръвното налягане. С няколко думи казано морската сол е много по-полезна за здравето от готварската, но и двете трябва да се използват в умерени количества. Особено важно е това да се знае от хора с високо кръвно налягане те дори трябва да намалят до минимум използването на сол без значение дали тя е морска или готварска.

Трапезна сол:

в пакети по 1 кг.

Тя се използва за производство на хляб, консервиране на зеленчуци, производство на колбаси, производства на подправки и др.